Sprawdź nasze dania
Zapisz się na newsletter

Sezon na szparagi jest krótki i warto wykorzystać go w pełni!

Szparagi to niesamowite źródło witamin i składników mineralnych. Zawarty w nich kwas foliowy wspomaga regenerację organizmu, witaminy C i E poprawiają kondycję skóry i włosów a smak poprawnie przygotowanych szparagów sprawi, że Twój dzień stanie się lepszy.


Zapraszamy do naszych restauracji na nowości ze szparagami i nie tylko!

Znajdź restaurację

lub

Zamów z dostawą

1

Szparagi z jajkiem sadzonym

Zielone szparagi zarumienione na maśle, podawane z sosem serowym (przygotowanym z dwóch rodzajów sera: Grana Padano i Cheddar) i jajkiem sadzonym.


Sprawdź jak zrobić idealne jajko sadzone:

Na patelni rozgrzej olej. Ostrożnie wbij jajko i dopraw odrobiną soli. Smaż do czasu, aż białko jajka będzie ścięte, a żółtko zacznie gęstnieć (ok. 3 minuty). Smacznego!

Pssst! Twoje idealne jajko sadzone powinno mieć ścięte białko i lekko płynne żółtko.


Shoarma ze szparagami i sosem serowym

2

Opiekane mięso drobiowe lub wieprzowe, szparagi zarumienione na maśle, sos serowy (przygotowany z dwóch rodzajów sera: Grana Padano i Cheddar), podawane z karbowanymi ziemniaczkami i świeżo wypiekaną bułką pita


Pamiętaj: Szparagi zielone są miękkie i nie trzeba ich obierać przed gotowaniem. Dolne stwardniałe końce szparagów odcina się nożem lub po prostu odłamuje. Tych warzyw nie wolno rozgotować, powinny być jędrne!

3

Polędwica na plackach ziemniaczanych i szparagach

Grillowana polędwica filet mignon na szparagach smażonych na maśle, chrupiących plackach ziemniaczanych, podawana z sosem serowym i chimichurri


Wybierz swój ulubiony stopień wysmażenia steka:

                RARE: stek krwisty, słabo wysmażony, ma rumiane                           boki, mięso w środku jest mocno czerwone

                 MEDIUM: stek średnio wysmażony, mięso w środku jest                  różowe i jędrne

                 WELL DONE: stek bardzo dobrze wysmażony, mięso                      jest twarde, w środku brunatne i zwarte

Grillowana polędwica filet mignon na szparagach smażonych na maśle, chrupiących plackach ziemniaczanych, podawana z sosem serowym i chimichurri


Wybierz swój ulubiony stopień wysmażenia steka:

RARE: stek krwisty, słabo wysmażony, ma rumiane boki, mięso w środku jest mocno czerwone

MEDIUM: stek średnio wysmażony, mięso w środku jest różowe i jędrne

WELL DONE: stek bardzo dobrze wysmażony, mięso jest twarde, w środku brunatne i zwarte

Burger ze szparagami i jajkiem sadzonym

4

100% wołowiny ze szparagami, jajkiem sadzonym, sosem serowym (przygotowanym z dwóch rodzajów sera: Grana Padano i Cheddar), czerwoną cebulą, rukolą. Wszystkie nasze burgery podajemy w bułce z sezamem, z frytkami stekowymi, surówką coleslaw i kultowym sosem do wyboru


Szparagi pasują do wielu dań – nie bój się eksperymentować i próbować nowych połączeń.

Dorsz w sosie estragonowym na czarnym ryżu

5

Smażony dorsz czarny, marynowany w cytrusowym sosie sojowym Ponzu Kikkoman®, w białym sosie z estragonem, na czarnym ryżu, podawany z sałatką wegetariańską


Estragon często dodawany jest też do jajek, sosów, kremowych zup, a także do masła ziołowego. Jest wyrazisty i zaostrza smak potraw.

Linguine z krewetkami i cukinią

6

Makaron linguine z krewetkami marynowanymi w cytrusowym sosie sojowym Ponzu Kikkoman®, cukinią, czosnkiem, na maśle i winie, z dodatkiem Grana Padano


Linguine to włoski makaron z Genui. Jest długi i prosty jak spaghetti, ale nieco grubszy i całkowicie spłaszczony. Przypomina cienką tasiemkę.

Krem z kukurydzy

7

Zupa krem z kukurydzy doprawiona naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman®, podawana z chipsem z boczku


Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman powstaje według ponad 300 letniej tradycyjnej receptury warzenia i składa się jedynie z czterech składników: ziaren soi, pszenicy, wody i soli. Sos sojowy Kikkoman to przyprawa idealna - pomaga zastąpić sól i osiągnąć pełnię smaku.



Sprawdź i zamów

Wszystkie dania dostępne również w dostawie!

Nasz przepis na

Kurczaka chimichurri

Chimichurri to ziołowa pasta wywodząca się z Argentyny. Składają się na nią m.in. liście natki z pietruszki, czosnek, ostra papryczka, liście oregano i oliwa. Taki pikantny smak dobrze się komponuje z grillowanym mięsem, rybami oraz warzywami. U nas możesz spróbować tej niezwykłej pasty z kurczakiem na plackach ziemniaczanych i grillowanymi warzywami!

Lubisz gotować? Przygotuj w domu i pochwal się na

swoją wersją kurczaka chimmichuri

Kurczak Chimichurri

Filet z piersi kurczaka – 480 g; olej – do grillowania; ulubione przyprawyKażda pierś z kurczaka kroimy pod ukosem na szerokie paski


Mięso przyprawiamy w swój ulubiony sposób. Grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej z każdej strony.

Na dno głębokiego talerza kładziemy gorący placek ziemniaczany przygotowany zgodnie z Twoim ulubionym przepisem, następnie część grillowanych warzyw, które polewamy odrobiną sosu czosnkowego. Na to kładziemy kolejny placek ziemniaczany, porcję warzyw i polewamy sosem czosnkowym. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka z chimichurri. Potrawę dekorujemy rukolą.

Zapisz sie na newsletter

Chcesz otrzymywać więcej przepisów?

Grillowane warzywa

Dowolne proporcje warzyw (papryka czerwona, cukinia, pieczarki, cebula czerwona)



Grillujemy na oleju na patelni grillowej. Możesz je również upiec w piekarniku. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.

Sos Chimichurri

Siekana natka pietruszki – 50 g; oregano suszone – 1/2 łyżeczki; czosnek drobno siekany – 3 ząbki; oliwa z oliwek – 60 ml; sok z cytryny – 3 łyżeczki; sól, pieprz, chili mielone – do smaku


Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Przygotowujemy min. godzinę przed podaniem

Sos czosnkowy

Majonez i jogurt typu greckiego – po ok. 50g, czosnek - 2 ząbki, sok z cytryny – 1 łyżeczka, posiekana natka pietruszki – 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku


Czosnek mocno rozcieramy razem z solą. Wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy minimum godzinę przed podaniem.

Lubisz gotować?

Przygotuj w domu i pochwal się na




swoją wersją kurczaka chimmichuri

Zostaw email

i otrzymuj informacje o innych przepisach i ofertach!

© 2022 Sfinks Polska S.A. Prawa do znaków towarowych zastrzeżone.